Malta

Hej.

Idag tänkte jag skriva lite om landet Malta.

Valuta: Euro

Huvudstad: Valletta

Största stad: Birkirkara

Officiella språk: Maltesiska, Engelska

Statsskick: Republik

                                                                             Yta: 316 km²


 

1. Maltas vatten kan bli både väldigt vågigt och stilla. När det är vågigt så blir det ofta stora vågor (Beror på vart man är i Malta) och när det är stilla är det väldigt fin att snorkla (beror på vart man är i Malta).


 

2. Malta har inte så mycket djur, men det är väldigt vanligt med fåglar och ödlor.


 

3.     .Maj till oktober: Medeltemperatur 32 °C, sol 10-11 timmar/dygn

.November till april: Medeltemperatur 14 °C, sol 6,5 timmar/dygn

På sommaren i Malta så är det väldigt varmt och på vintern som en höst dag i Sverige. På sommarn kan det bli uppåt 40 grader också.


 

4. Malta har otroligt fin natur men ändå har dom ingen skog. Träd har dom förstås men ingen skog.


 

5.Tack vare sin orörda natur, lugna kustlinje, antika konstföremål – och att det är relativt okänt – har Malta använts flitigt som inspelningsplats i många stora Hollywood-produktioner. Allt från Gladiator och Troja till Captain Philips och TV-serien Game of Thrones.


 

6.Visste du att Malta har arkitektur i världsklass.


 

7. Landet består av tre stora öar och såklart några små. Huvud ön heter Malta och dom två mindre heter Gozo och Comino.


 

8.Landet ligger vid Italien och Afrika men tillhör Europa.


 

9. Landet Malta är väldigt litet.


 

10.landscape-85943_1920    Blue Grotto är en grotta i Malta. Grottan ligger i den södra delen av landet, 10 km sydväst om huvudstaden Valletta. Blue Grotto ligger 14 meter över havet. Terrängen runt Blue Grotto är platt. Havet är nära Blue Grotto åt sydväst. Trakten är tätbefolkad. Närmaste större samhälle är Żurrieq, 2 km nordost om Blue Grotto. I trakten runt Blue Grotto finns ovanligt många namngivna rev, halvöar, klippformationer, bukter och landformer på havets botten.


 

11.

bus-674815_1920  Att åka Maltas berömda bussar är inte bara en turistattraktion, de används även för kollektivtrafik. Dessa unika bussar var från början privatägda, av chaufförerna. Bussens ägare kunde uppgradera och dekorera den som han själv ville, vilket resulterade i alla dessa unika bussar som var chaufförens stolthet.


 

12.

Sandstrand Malta

Golden Bay

Golden Bay på Maltas nordvästra kust är öns enda strand med gyllene gul sand. På somrarna blir stranden snabbt full av solbadande gäster men under våren och hösten är det ofta lugnare. Under sommarmånaderna plockas stenar bort från den grundare delen av stranden vilket gör den väldigt barnvänlig. Men om det blåser från nordväst eller väst (sydväst kan också funka) så ta med dig en bodysurfing bräda för då kan det bli stora och höga vågor. Men det beror på andra saker än vinden också så det måste inte bli vågor då. Det är väldigt långgrunt på Golden bay.


 

13.

Blue Lagoon, Badplats Malta

Blue Lagoon

Blue Lagoon ligger på Maltas lilla grannö Comino. Här är vattnet kristallklart och underbart turkos. I Blue Lagoon finns en liten mysig strand som är mycket barnvänlig men som snabbt blir full på sommaren. Får man inte plats på stranden så är det klipporna som gäller. På de flesta ställena är det inga problem att dyka och det finns mycket att kika på med cyklopet. I Blue Lagoon finns en liten kiosk där man kan köpa glass och dricka men inte mycket mer än så.


 

14.

Sliema strand, MaltaSliema strand

Stranden i Sliema består nästan helt och hållet av klippor. Här och var finns det stegar och trappor som kan hjälpa en ner i vattnet men man ska tänka på att hålla i sig ordentligt, stenen kan bli riktigt hal! Många malteser föredrar att bada från klipporna eftersom vattnet är mycket klarare än vid den sandiga kusten. Sliemas strand är dock inget ultimat alternativ för småbarn eller de som blir nervösa av djupt vatten. Men eftersom det är så klartr vatten så är det väldigt fint att snorkla där.


 

15.

Peters Pool, MaltaPetes Pool

Denna läckra badplats ligger söderut på Maltas kust, i närheten av Marsaxlokk. Vågorna har gröpt ur ett pool-liknande hål i klipporna och omgivningen är fantastisk med dess vita stenväggar. Här finns varken strand eller glasskiosk så var beredd på picknick och lite klippklättring.


 

16.

Ghajn Tuffieha Bay, MaltaGhajn Tuffieha Bay

Golden Bays granne heter Ghajn Tuffieha Bay och med dess rödaktiga sandstrand är den självklart ett attraktivt turistmål. Dock brukar det inte vara lika mycket folk på Ghajn Tuffieha Bay eftersom det är lite småkrångligt att ta sig dit. Man måste ta sig ner för en brant trappa eller grusväg för att komma till det den vackra stranden. Solnedgången vid Ghajn Tuffieha Bay är fantastisk så ett tips är att stanna kvar lite längre än de andra solbadande gästerna och njuta av detta praktfulla skådespel. Det är också ett väldigt fin ställe att snorkla på om det är vindstilla, det ör långgrunt men om man vill se dom super fina sakerna när man snorklar så måste man åka en bit ut om du blir det väldigt djupt.


 

 

17.

Mellieha Strand, MaltaMellieha Bay

Mellieha Bay är 800 meter lång och därmed Maltas längsta strand. Sanden är vit, vattnet är långgrunt och det finns många restauranger och caféer i närheten vilket gör Mellieha Bay till ett utmärkt strandtips för barnfamiljer. Den långa stranden är ett mycket populärt resmål och kan därför (liksom alla andra stränder) bli ganska trångt under högsäsong.


 

18.

Paradise Bay, MaltaParadise Bay

Paradise Bay ligger på öns nordvästra udde, i närheten av Cirkewwa där Gozo-färjan går ifrån. Befinner man i hamnen är det gångavstånd till denna charmiga lilla sandstrand. Uppe på klipporna ligger en parkeringsplats och man måste gå ner för en lång, brant trappa för att ta sig ner till Paradise Bay.


 

19.

St Georges Bay, Malta

St George’s Bay

Den tidigare pyttelilla stranden vid Paceville har genomgått en stor förändring och nu en av Maltas mest välbesökta sandstränder. St George’s Bay ligger nära restauranger, caféer och shopping.


 

Ja, det var allt för detta inlägg. Hoppas att ni fick veta lite mer om Malta och att ni fick lite tips om vad ni kan göra om ni åker hit.

Vi ses snart igen. Kram Lovisa.

26 reaktioner på ”Malta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.